Vilka är hälsofördelarna med att ta bin pollen?

I en värld fylld av i stort sett oskadade påståenden av mirakulösa “super livsmedel” verkar bipollen vara den verkliga affären. Många tar dagliga doser av dessa granuler som kosttillskott, eftersom det innehåller nästan varje element som krävs för ett hälsosamt liv, inklusive B-komplex vitaminer, folsyra, fria aminosyror och proteiner. Råbi pollen är också hög i kolhydrater, och kan även innehålla naturliga antibiotika.

Bee pollen börjar som mikroskopiska manliga frön av de olika plantorna attraktiva för bikolonier. När bina flyter genom blomman samlar den dammiga pollen på sina kroppar. Med hjälp av en speciell naturlig “kam” kan bina koncentrera allt detta pollen i en enda granulat som bärs tillbaka till bikupan som en källa till mat för unga bin. Dessa koncentrerade granuler uppsamlas av kompetenta biodlare för användning som ett humant kosttillskott.

Det pollenas medicinska värde studeras fortfarande, men hittills har det varit trovärdiga påståenden om förbättrad fertilitet, viktminskning, allergireduktion, förbättrad hemoglobinproduktion och lägre LDL-kolesterolnivåer, bland många andra. Det finns även några preliminära studier om effekterna av bi pollen på cancer hos möss. Möss som ges tillskott med det hade märkbara minskningar av utvecklingen av brösttumörer, ett vanligt tillstånd hos möss.

Bee pollen har också visat sig förbättra allergiska tillstånd som hönsfeber, om de tas minst 6 veckor före allergisäsongens början. Det finns också anekdotiska bevis för att dess regelbundna intag kan förbättra migrän huvudvärk, matsmältningssår och vissa urinvägsinfektioner. Dess naturliga antibiotika egenskaper kan vara ansvariga för dessa resultat, eller det kan vara fallet med desensibilisering mot allergener, eftersom en person bygger upp en tolerans för växtpollen.

Det hävdar också att ingredienser i bipollen kan stryka en persons aptit samtidigt som det ger extra energi för motion och naturliga ökningar av ämnesomsättningen. Granulaten kan sprutas på mat, blandas i kallt tillskottsskakningar eller konsumeras med vatten som en näringsrik tonic.

Många näringsexperter rekommenderar endast att köpa inhemskt odlad bipollen, eftersom importerade granuler kan torkas före leverans. Kvalitetsprodukter lagras ofta som livsmedel i livsmedelsförsörjning och bör vara halvfukta när de köps. Bee pollen kan blandas med andra produkter som royal jelly, en mycket näringsrik substans med egen lista över potentiella hälsofördelar.