Vilka är de varaktiga effekterna av hjärnblodring?

Hjärnblodring, även känd som en cerebral kontusion, kan ha varaktiga effekter för timmar, dagar, veckor och månader efter en första skada som ett resultat av skador på vävnaden i hjärnan. Detta kan inkludera posthormonssyndrom, nervskada och beteendeförändringar, bland andra effekter. Det är viktigt för personer som upplever slag mot huvudet för att få snabb behandling för hjärnskada, eftersom vissa komplikationer kan förebyggas, minskas eller elimineras med behandling. Om någon håller ett slag mot huvudet, bör en neurolog göra en utvärdering, även om patienten verkar bra, eftersom det kan ta timmar för att hjärnskador uppstår.

Det är vanligt att människor med hjärnblodning har det som är känt som en coup-contrecoup-skada. Vid denna typ av huvudskada är det blåmärken och skador vid en inledningspunkt, som en kranytans område som kolliderades med en ratt i en olycka. Det finns också motsvarande skador på den motsatta sidan av skallen, som orsakas av hjärnan som slammar mot skallen efter att den studsade av den ursprungliga punkten. Detta kan leda till utbredda kognitiva symptom eftersom två områden i hjärnan är inblandade.

När hjärnan är blåst, inträffar blödning i hjärnans vävnader. Detta sätter tryck på vävnaden, eftersom det finns begränsat utrymme för expansion i skallen. Vävnader i hjärnan kan skadas eller dödas, med skador som utvecklas över timmar eller dagar. En kaskad av kemiska reaktioner sker i hjärnan, vilket leder till varaktiga effekter efter skadan. Snabb behandling kan ta upp några av dessa problem och minska risken för permanent skada.

Efter hjärnblödningskador kan människor uppleva en förändrad nivå av medvetenhet, anfall, huvudvärk, beteendeförändringar, domningar och stickningar i nerverna, minnesförlust, förvirring, inlärningssvårigheter och andra kognitiva funktionshinder. Några av dessa förändringar kan lösa när patienten återhämtar sig. I andra fall kan de bli permanenta. Ibland börjar de väl efter skadan, patienten kan i första hand känna sig frisk, men eftersom skador utvecklas inuti skallen utvecklar patienten neurologiska symptom.

I posthonussionssyndrom upplever personer hjärnskakningssymtom som huvudvärk, förvirring, illamående och suddig syn i veckor eller månader efter en första skada. Andra varaktiga effekter efter hjärnblodning kan innefatta utveckling av inlärningssvårigheter, förlust av tal eller andra färdigheter och förlust av samordning. Medicinsk bildbehandling kan behövas för att undersöka hjärnan och lokalisera skador.