Vilka är de vanligaste testosteron biverkningarna?

Det endokrina systemet är där produktion och underhåll av hormonnivåer sker i människokroppen. En androgen, med den mest omfattande som testosteron, är en typ av hormon som är ansvarig för utvecklingen av det manliga reproduktionssystemet och manliga egenskaper som ansiktshår, brösthår och en bred benstruktur. Testosteron produceras mestadels i en mans testes, men kvinnor producerar också små mängder testosteron i sina kroppar.

Oavsett kön, när en persons testosteronnivåer är onormala, finns det biverkningar. Testosteronnivåer hos män kan ökas på grund av hormonbehandling som ett resultat av borttagande av en eller båda testiklarna på grund av prostatacancer eller på grund av användningen av syntetisk testosteron som finns i sådana ämnen som anabola steroider. Testosteron biverkningar som orsakas av en ökning i kroppen kan omfatta hypokalcemi, tumörer i levern, ansiktshår, akne, vätskeretention, utveckling av en djupare röst, illamående, förändringar i kön och prestanda, ilska, raseri, depression och huvudvärk.

Kvinnor kan också öka testosteronnivåerna genom steroidanvändning eller överanvändning av förskrivet syntetiskt testosteron, men kvinnor, till skillnad från män, kan ha en naturligt förekommande ökning av testosteronnivå. Detta kan inträffa efter en hysterektomi, men brukar inträffa under och efter en kvinna går igenom klimakteriet. Testosteron biverkningar som orsakas av ökade testosteronnivåer i kroppen kan vara desamma för kvinnor som de är för män, men långsiktiga ökade testosteron-biverkningar hos kvinnor har inte studerats.

Både män och kvinnor kan uppleva en naturlig förlust av testosteron. En man kommer också att ha en minskning av testosteron på grund av avlägsnandet av en eller båda testiklarna på grund av trauma eller cancer. Testosteron biverkningar som orsakas av en minskning av nivåerna i kroppen inkluderar håravfall, förlust av muskelmassa, förlust av sexdrivning, erektil dysfunktion, osteoporos, trötthet, minnesförlust, anemi och viktökning.

Det är viktigt att notera att de långsiktiga effekterna av testosteronersättningsterapi hos kvinnor inte har studerats, till stor del på grund av den pågående debatten om någon form av hormonbehandling. Testosteronersättningsterapi används mycket sällan hos kvinnor och kräver att en kvinnas östrogen och andra hormoner är i balans. Läkare vet att orala testosterontillskott negativt påverkar kolesterolnivåerna i kroppen och kvinnor som är gravida borde inte ta testosteron på grund av möjliga effekter på fostret.