Vilka är de vanligaste symptomen på ett trasigt finger?

Ett brutet finger kan vara en extremt obekväm skada, och symtomen på ett brutet finger kommer med viss grad av smärta. Symtom börjar vanligtvis omedelbart efter att fingret är trasigt och svårighetsgraden av symtom kan spegla pausens allvar. Förmågan att flytta fingret kan eller inte vara nedsatt, vilket kan lura för dem som fortfarande har en viss rörelse kvar i fingret.

För det mesta innefattar symtomen på ett sprickat finger en oförmåga att flytta den. I vissa fall kan det fortfarande vara möjligt att böja ett brutet finger beroende på hur benet är sprungat. Även om det kan flyttas, kommer rörelsen att åtföljas av smärta. Om skadan är på fingertoppen kan det finnas blod under nageln och ett blåst utseende i slutet av fingret. Mer allvarliga raster kan resultera i det yttre utseendet på ett krokigt finger eller leder som sitter i en udda vinkel.

Inom några minuter efter pausen börjar området runt sprickan svälla. Denna svullnad kommer snabbt att sprida sig över hela fingret. Numbness kan också sätta in med svullnaden, göra området mjukt och varmt att röra vid. Svullnaden kan störa nerverna, vilket gör att de andra fingrarna blir döda. Innan svullnad blir svår kan appliceringen av ett isförpackning som är inslaget i en trasa hjälpa till att hålla svullnaden nere och minska påverkan på andra fingrar.

I vissa svåra pauser kan symtom på en frakt omfatta riva av huden samt senor och vävnader under huden. Stycken av ben kan också punktera huden och vara tydligt synlig. Dessa sammansatta frakturer kan kräva kirurgi för att säkra paus med skruvar för att säkerställa att det läker korrekt.

Gemensam styvhet kan vara ett pågående problem i fingrar som har blivit brutna. När symtom på ett brutet finger inte ordnas på rätt sätt och ställs av en professionell kan fingret läka i en besvärlig vinkel som kan göra aktiviteter som kräver bra motorfärdigheter en utmaning. Ibland kan ett brutet finger vara svårt att diagnostisera när frakturen är hårstråle, men kontinuerlig smärta är en av de mest tecken på att något är fel. Smärta är inte alltid outhärdligt i mindre frakturer, men dessa små raster kan äventyra fingerens styrka och bör följas så noggrant som en kraftig fraktur.