Vilka är de vanligaste orsakerna till ofta kräkningar?

Vem som helst kan uppleva enstaka kräkningar, vilket vanligtvis orsakas av en tillfällig gastrointestinal sjukdom. I vissa fall uppstår dock kräkningar ofta, och det kan orsaka något annat. Graviditet är till exempel bland de vanligaste orsakerna till frekvent kräkningar. Migrän och vissa mediciner kan orsaka det också. Medan många orsaker till kräkningar kan vara ganska oskyldiga kan en person göra det bra att kontakta en läkare för att utesluta underliggande förhållanden, eftersom det också kan vara ett symptom på ett allvarligare medicinskt problem.

En av de vanligaste orsakerna till frekvent kräkningar är graviditet. Många kvinnor utvecklar morgonjuka, vilket får dem att känna sig illamående och kräkas under de första månaderna av graviditeten. Morgonsjuka kan orsakas av förändringar i hormonnivåerna under graviditeten samt graviditetsinducerad känslighet mot dofter. I de flesta fall är det inte skadligt för en gravid kvinnas hälsa, men det är obehagligt. Om en gravid kvinna kräks så mycket att hon inte kan behålla näringsämnen för att stödja sin hälsa och hennes utvecklingsbarn, kan hon dock behöva medicinsk intervention.

I vissa fall är migrän på fel när en person har kräkningar. En migrän är en allvarlig typ av huvudvärk som utvecklas när utvidgade blodkärl stimulerar kemikalier i hjärnan att slingra runt hjärnans artärer. När dessa kemikalier viks runt artärerna, orsakar de vanligtvis inflammation och smärta. Förutom den ofta försvagande smärtan som en person kan uppleva i samband med migränhuvudvärk, kan han också uppleva illamående och kräkningar, vissa människor kan ha diarré också. Om en person har frekventa migrän kan han också uppkalla kräkningar.

Medicin är en annan vanlig orsak till kräkningar. I vissa fall är kräkningar en frekvent biverkning av en medicinering, och patienter som tar det rekommenderas att ta det på en tom mage. I andra fall kan en person emellertid utveckla kräkningar på grund av en medicin som inte har kräkningar som en typisk bieffekt. Om personen måste ta medicinen regelbundet, kan han uppleva frekvent kräkningar.

När en person upplever täta kräkningar kan han göra det bra att kontakta sin läkare för råd. En läkare kanske vill undersöka honom och utesluta allvarliga tillstånd som kan ha kräkningar som ett symptom. Om patienten berövas väsentliga näringsämnen, kan en läkare också behöva ingripa. I det minsta kan en läkare kunna erbjuda rekommendationer för sätt att minska kräkningsfrekvensen.