Vilka är de vanligaste orsakerna till lustutslag?

Groin utslag kan ha en rad olika orsaker. De orsakas ofta av svamp som trivs i varma, mörka, fuktiga områden. Vissa typer av bakterier kan också orsaka utslag i vikarna hos en persons hud, till exempel där benen möter torso. Allergiska reaktioner och parasiter kan också orsaka lustutslag.

Ljuset hänvisar till området mellan en persons ben. Detta omfattar inte bara de yttre reproduktionsorganen utan också den övre delen av innerlåret, där benen möter resten av kroppen. Utslag i detta område är ofta mycket obekväma, men de är vanligtvis inte orsakade av alltför allvarligt.

Svampinfektioner är vanliga orsaker till utslag. Jock klåda är till exempel en av de vanligaste orsakerna till lustutslag. Denna typ av infektion orsakas av samma typ av svamp som orsakar ringmask och idrottsfot. De flesta jock klådautslag är röda och mycket kliande.

En jästinfektion kan också orsaka lustutslag, och denna typ av infektion orsakas också av en svamp. Båda män en kvinna kan utveckla jästinfektioner, och denna typ av utslag kommer ofta att vara röd och kliande och orsaka en brännande känsla under urinering. Även om en jästinfektion vanligen påverkar vagina eller penis, kan utslag sprida sig till andra delar av ljummen, speciellt om det inte behandlas omedelbart.

Behandling av jock kliar och jästinfektioner innebär vanligen användning av aktuella svampkrämer. De flesta individer kan använda överkroppsrämer för att rensa ut dessa utslag. För envisa förhållanden som motstår denna typ av behandling kan en starkare receptbelagd anti-svampkräme vara nödvändig.

Vissa typer av bakterier kan också orsaka lustutslag. Erythrasma är till exempel en typ av bakteriell hudinfektion som påverkar hudens veck, nämligen i ljummen, under armarna och mellan tårna. Ett rött eller rosa utslag är vanligtvis ett tidigt tecken på denna typ av infektion, men efter tiden går utslaget oftast solbrunt eller brunt. Dessa typer av utslag är också vanligtvis scaly och torra.

Allergiska reaktioner kan också orsaka utslag på vissa människor. Detta inträffar när en persons lyst kommer i kontakt med ett allergen. Tvättmedel eller tvålallergi kan till exempel orsaka utslag i ljumskområdet.

Parasiter är en annan vanlig orsak till utslag i ljumskområdet. Scabies, till exempel, är små kvalster som gräver under en persons hud. Detta orsakar ofta intensiv klåda och ett rött utslag. Kaukasla löss kan också orsaka intensiv klåda och utslag i ljumskområdet.