Vilka är de vanligaste orsakerna till hudskador?

Hudskador är en bred term som hänvisar till alla hudområden som förändras i utseende från resten av huden. Detta kan inkludera ett brett spektrum av hudförhållanden, såsom sår, sår, utslag, skabb eller missfärgningar. Orsakerna till hudskador kan variera från godartade och milda till livshotande.

En av de vanligaste orsakerna till hudskador är akne. Acne är ett tillstånd där porerna på huden blir igensatta med överskott av olja, död hud eller bakterier och orsakar skador på huden. Dessa lesioner kan sträcka sig från små röda fläckar, gula pusfyllda stötar eller cystisk akne, vilket orsakar djupa och smärtsamma gropar i ytan av huden. Acne kan förekomma var som helst på hudens yta, men tenderar att vara vanligast i ansikte, nacke, rygg, axlar och bröst.

Psoriasis är ett annat vanligt hudsjukdom som också kan leda till hudskador. Normalt fläckar gamla döda hudceller regelbundet under hudcykelns livscykel regelbundet och ersätts med nya hudceller. Psoriasis får dessa döda hudceller att hålla sig på plats och ackumuleras istället för att flakas bort, vilket resulterar i tjocka staplade fläckar av hård död hud. Dessa patchar med död hud kallas ofta som skalor och kan vara förhöjda snarare än att vara platta skador.

Olika infektioner kan vara olika orsaker till hudskador. Dessa skador inkluderar bakteriella infektioner som förekommer i hårsäckarna på huden, känd som follikulit eller på andra områden på huden som kommer i kontakt med bakterier. Andra infektioner som kan leda till hudskador inkluderar herpes, en virusinfektion som kan orsaka smärtsamma blåsor eller akut allergisk kontaktdermatit, ett tillstånd som orsakar rött utslag och uppstår när huden utsätts för en kemisk eller annan substans som en person Är allergisk.

Några av de allvarligare orsakerna till hudskador inkluderar autoimmuna störningar. En autoimmun sjukdom refererar till varje sjukdom som uppstår när kroppens immunsystem börjar förstöra hälsoceller på samma sätt som det använder för att bekämpa bakterier, sjukdomar, virus och andra främmande ämnen. Ett exempel på en autoimmun sjukdom är pemphigus, ett sällsynt tillstånd som orsakar blåsor att oförklarligt bilda på huden, munnen av munnen och könsorganen. Förvärvat immunbristsyndrom (AIDS) är en autoimmun sjukdom som orsakas av det humana immunbristviruset (HIV) som till sist förstör kroppens immunförsvar och kan också orsaka mörka lila skador på huden.