Vilka är de vanligaste orsakerna till eftermiddagen illamående?

Det finns många orsaker till eftermiddagsmärtor, inklusive koffeinanvändning, sömnbrist eller sjukdom. En av de vanligaste orsakerna till eftermiddagen illamående hos kvinnor är graviditet. Illamående är kroppens sätt att undertrycka aptiten eftersom något är fel, vanligtvis antingen i matsmältningsorganet, blodsockernivån eller balanscentret i inre örat. Balanscenterproblem kan innefatta infektioner i örat eller enkel rörelse sjukdom.

Trots sitt namn uppträder morgonsjuka under graviditeten inte bara på morgonen. Eftermiddagsmedel är ganska ofta förknippad med graviditet, särskilt i de tidiga stadierna. Om illamående på eftermiddagen eller kvällen är en ganska ny förekomst och det finns möjlighet att en kvinna kan vara gravid, kanske hon vill se en läkare. Vanliga behandlingar för denna orsak till illamående inkluderar hemmet läkemedel som kamille eller pepparmint te, hårda godis att suga på, eller helt enkelt ligga ner. Illamående som är svår och ihållande under graviditeten kan behöva behandlas genom en förändring av kost, eller till och med mediciner som en läkare har ordinerat eller anses vara säkert.

Ett lågt kaloriintag eller hög sockerdiett kan orsaka illamående delvis igenom dagen, speciellt hos en person som är mer aktiv. Blodsockernivån kan bli obalanserad hela dagen, särskilt hos de med diabetes. Några påvisade sätt att behandla illamående på grund av kostfrågor är att äta lite mögel och stärkelsehaltig mat, dricksvatten eller till och med ta lakritsjord eller fiberkapslar.

Andra faktorer, såsom stress, brist på sömn och ångest kan orsaka eftermiddagsmaksning. En hjärna utan tillräcklig vila kan bli mer mottaglig för interna och externa förändringar, vilket orsakar symtom som illamående, irritabilitet eller till och med hallucinationer. Precis som en hjärna med otillbörlig stress eller ångest kan vara mindre förmåga att behandla och fungera ordentligt, kan en trött hjärna utveckla samma problem.

Vid rörelsesjuka blir balansen i innerörat förvirrad av de signaler som den mottar. Till exempel, när man läser i en bil, kan en persons ögon vara stadiga på boken, men vätskan i öronen rör sig med bilen. Denna typ av ojämlikhet i sinnena spänner på sin hjärna, magmusklerna kan börja dyka och illamående sätter in. Det finns några sjukdomsläkemedel som är tillgängliga med eller utan recept som kan förhindra denna illamående. Om detta inträffar oväntat kan behandlingen kräva att rörelsen stannar vid behov, eller att patienten dricker mycket kallt vatten.

Ihållande eftermiddagsmedel kan också vara ett tecken på allvarligare problem som sår, gallstens eller kolit. Om en person upplever vedhållande illamående i samband med andra symtom som smärta, rekommenderas det generellt att de söker professionell behandling. I de allvarligaste fallen kan illamående vara ett tecken på långvarigt högt blodtryck eller hjärtinfarkt. Illamående med täthet i bröstet, smärta i överarmarna eller oförklarlig svettning kan vara livshotande och garanterar ett omedelbart besök hos en läkare.