Vilka är de vanligaste orsakerna till bröstsmärta hos män?

Män kan uppleva smärta i bröstvävnaden vid något tillfälle, i vilket fall det finns några vanliga skäl. En av de vanligaste orsakerna till bröstsmärta hos män är gynekomasti, vilket är inflammation hos manlig bröstvävnad. Vissa mediciner kan också orsaka detta problem, inklusive diuretika, steroider och droger tas för högt blodtryck. Slutligen kan leverskada också resultera i smärta i manliga bröst, eftersom överflödigt fett ackumuleras i levern. Lyckligtvis är manlig bröstcancer inte en vanlig orsak till bröstsmärta.

Gynekomasti involverar överflödigt fett i männas bröstkorg, vilket ofta resulterar i ömhet och svullnad. Även om fett inte är naturligt förmodat att ackumuleras i det området hos män, är detta tillstånd ganska vanligt, särskilt hos de som går genom puberteten. Det brukar hänföras till hormonets obalans, vilket tenderar att förekomma antingen under pubertet eller under ålderdom. Lyckligtvis är det vanligtvis tillfälligt och kräver normalt ingen behandling. Så snart hormonerna balanserar, borde den manliga bröstvävnaden återgå till det normala.

Manlig bröstsmärta orsakas också ibland av användningen av vissa mediciner. Steroider är ansvariga för vissa fall, eftersom de kan orsaka både brösttillväxt och ömhet. Diuretika kan också leda till bröstsmärta hos män, varför patienter är vanligtvis rekommenderade att prata med sin läkare innan de tar över disken medicinering som kan ha biverkningar som denna. Naturligtvis leder vissa receptbelagda läkemedel också till smärta i bröstvävnaden. Exempelvis kan metyldopa, som används för att behandla högt blodtryck, orsaka ömhet i bröstvävnaden hos vissa patienter.

Leverskador är en annan ganska vanlig orsak till bröstsmärta hos män, eftersom fett tenderar att byggas upp i levern med detta tillstånd. Det överskjutande fettet kan då resultera i smärta i både buken och bröstet. En fettlever orsakas vanligen av alkoholism, fetma eller en kost som är hög i omättade fetter och kan leda till leversvikt om det inte behandlas snabbt.

En av de första förutsättningarna som kan komma i åtanke när det gäller bröstsmärta är bröstcancer, men det anses inte vara en vanlig orsak till bröstsmärta hos män. Det beror bland annat på att bröstcancer är mycket mindre vanlig hos män än hos kvinnor, vilket innebär att män är mycket osannolika att få det. Dessutom innebär få fall av manlig bröstcancer smärta i bröstet, eftersom de flesta diagnostiseras efter observation av en klump som inte är smärtsam.