Vilka är de vanligaste användningsområdena för topisk clindamycin?

Topical clindamycin är ett antibiotikum som används främst för att hantera svåra fall av akne. Det används också för att döda flera former av potentiellt skadliga bakterier, såsom Streptococcus och Staphylococcus. Det används också för att bekämpa ofta dödliga bakterier, meticillinresistenta Staphylococcus aureus (MRSA). Ofta föreskrivs det att behandla vaginala infektioner, särskilt om infektionen inte svarar på andra behandlingar. Ibland kan det användas i veterinärmedicin för att behandla hudinfektioner också.

Det finns olika former av aktuellt clindamycin tillgängligt. Många gånger är formuläret som används beroende av vilket tillstånd det används för att behandla. Till exempel är den tillgänglig som en kräm, som vanligen används för att behandla vaginala infektioner. Den är också tillgänglig som flytande lösning, skum, lotion eller gel. Dessa former används vanligtvis för att hantera akne eller behandla hudinfektioner som orsakas av bakterier.

Även om den vanligaste användningen för topisk clindamycin är hanteringen av akne, är den inte avsedd att fullständigt behandla eller bota akne. Det kommer att sänka antalet akne finnar, men det kommer inte att rensa upp akne i sin helhet. Det fungerar genom att döda de bakterier som orsakar akne, vilket begränsar svårighetsgraden av utbrotten.

Topical clindamycin är ett populärt val att döda vissa bakterieinfektioner. Till exempel behandlas en hudinfektion orsakad av Streptococcus eller Staphylococcus genom användning av topisk clindamycin. Det kommer också att döda bakterier som heter Capnocytophaga canimorsus. Dessa bakterier orsakar zoonotisk sjukdom och är resultatet av en infektion från en djurbit. Att tillämpa detta aktuella antibiotikum på såret antas döda bakterierna och behandla eller förebygga sjukdomen.

Bland de mest publicerade och farliga bakterierna är MRSA. Dessa bakterier finns vanligtvis på sjukhus och trivs på öppna sår och områden där medicinsk utrustning sätts in i människokroppen. Det kan visa sig vara dödligt om det inte kontrolleras. Det är resistent mot många former av antibiotika, men vissa stammar av MRSA svarar mot clindamycin, särskilt nära öppna sår.

Dessutom används aktuellt clindamycin för att behandla vaginala infektioner, såsom bakteriell vaginit. Cremen appliceras i skeden för att behandla infektionen. Även om andra droger är tillgängliga antas det fungera bra för att behandla infektionen.

Människor är inte de enda som dra nytta av användningen av topisk clindamycin. Det är ofta ordinerat av veterinärer att behandla hudinfektioner på djur också. Det appliceras vanligtvis på det infekterade hudområdet som en gel eller en lotion.

Även om det finns många användningsområden för topisk clindamycin finns det ännu fler användningar för oralt klindamycin. Som en av de mest kraftfulla antibiotika används båda formerna för att behandla ett brett spektrum av bakterieinfektioner. Som med alla läkemedel är biverkningar möjliga. Eventuella frågor angående användningen av topisk clindamycin bör behandlas hos en läkare.