Vilka är de olika typerna av humana enzymer?

Det finns tre huvudsakliga enzymer som finns i en mänsklig kropp: matsmältnings, metaboliska och livsmedelsenzymer. Var och en påskyndar en annan kemisk reaktion inuti kroppen. Ibland behövs ett naturligt enzym, och dessa finns i kosttillskott och många råa livsmedel.

Några av de viktigaste typerna av humana enzymer är matsmältningsslaget som utsöndras av munnen, magen, bukspottkörteln och tarmarna. Dessa är nödvändiga för att bryta ner och smälta mat. Efter att maten har brutits ner, levereras vitala näringsämnen genom hela kroppen via blodbanan. Varje matsmältningsämne heter och klassificeras baserat på vilken komplex mat det bryter ner.

Proteas hjälper till att bryta ner komplexa proteiner till mycket enklare aminosyror. Lipas bryter ner fetter och andra lipider och omvandlar dem till fettsyror och glycerol. Amylas hjälper till att konvertera komplexa kolhydrater till enkla sockerarter, som glukos.

Metaboliska enzymer produceras huvudsakligen i och utsöndras av bukspottkörteln. Dessa tjänar några viktiga syften. Tillsammans med att rena blodet hjälper de också kroppen att absorbera syre från blodet. De hjälper också till att producera energi.

En av de andra huvudfunktionerna hos ett metaboliskt enzym håller kroppens olika vävnader kvar. De gör detta genom att konvertera proteiner, fetter och kolhydrater till nödvändiga celler som producerar vävnaderna i kroppen. När människor blir äldre producerar deras kroppar mindre mängder enzymer, och många forskare tror att detta är en stor del av åldringsprocessen.

Naturliga livsmedelsenzymer är den sista typen av humana enzymer. Dessa finns naturligt i vissa livsmedel och hjälper till vid uppslutning av de särskilda livsmedel de är i. Råa, obearbetade livsmedel anses generellt vara den bästa källan till dessa, eftersom matlagningsprodukter kan sänka nivåerna. Bananer, papaya, mango och avokado anses ha höga nivåer av dessa.

Flera kosttillskott på marknaden hävdar att de utgör en låg enzymnivå i en persons kropp. Företag som tillverkar dessa produkter hävdar sina tillskott kan förbättra en persons hälsa på ett antal sätt, inklusive att sänka åldrandeprocessen. Tyvärr har det inte förekommit några kliniska bevis som stöder detta. Laktasuppskrifter, till exempel, kan hjälpa matsmältningen under en kort tidsperiod, men de förstöras vanligtvis långt innan de når andra delar av kroppen.