Vilka är de medicinska egenskaperna hos koltjära?

När kol kolas för att producera koks, ett slags bränsle, eller förvandlas till gas, är koltjära biprodukten. Dess naturliga form är svart eller brun vätska som används främst medicinskt. Koltjära har två primära användningsområden: Som ett schampo för att behandla löss och mjäll och som kräm eller tvål för att behandla tillståndet psoriasis.

En användning av denna kolbiprodukt är att den omvandlas till koltjäraschampo. En vanlig användning av denna produkt är som en behandling för huvudlöss, en liten parasitisk insekts som häckar runt hårfolliklar. Detta speciella schampo kan sakta ner tillväxten av bakterier, vilket försämrar spridningen av huvudlöss.

En annan användning av kol tjärschampo är att behandla mjäll. Mjölk är ett tillstånd där fläckig hud växer på hårbotten. Förutom att bromsa tillväxten av bakterier, kan schamponen också mjukna och ta bort skorpa och skalor. Det hjälper därför att avlägsna fläckig hud som är den främsta orsaken till mjäll.

Kol tjära används ofta i tvål som är avsedda att användas för att behandla vissa hudförhållanden. Denna typ av tvål rekommenderas oftast till personer som lider av psoriasis. Psoriasis är ett tillstånd där huden blir irriterad och röd. I många fall utvecklar de som lider av detta tillstånd fläckiga vita hudar. Det kan också finnas silvervita fläckar av fläckig hud som kallas vågar. Koltjära tvål, eftersom det kan lossna skorpa och skalor, används ofta för att behandla dem som lider av psoriasis.

Det finns en del debatt om säkerheten för dessa produkter. Alla föremål som innehåller minst 5% koltjära anses av vissa hälsoorganisationer vara cancerframkallande. Ett cancerframkallande ämne är en term som tillämpas på cancerframkallande ämnen. Till exempel anses tobak och alkohol också vara cancerframkallande. De flesta produkter, som schampon och tvål, innehåller bara en mycket liten mängd koltjära.

Få studier har utförts angående säkerheten hos dessa schampon och tvål. Medan de anses vara effektiva vid botning av löss, mjäll och psoriasis finns det några potentiella faror. Det rekommenderas inte att personer som har en känslighet för solstrålkastare använder koltjäraprodukter. Personer som lider av lupus, en autoimmun sjukdom som orsakar flera hudkänslor, bör aldrig använda produkter som innehåller denna ingrediens utan att först rådfråga en läkare eller vårdpersonal.