Vilka är de medicinska användningarna av natriumbikarbonat?

Natriumvätekarbonat, vanligtvis kallat natron, är en kemisk förening som har en mängd användningsområden. Det används ofta för att behandla många medicinska problem, inklusive halsbränna, matsmältningsbesvär, höga kaliumnivåer i blodet och höga syronivåer i blod eller urin, och i vissa fall kan det användas för att behandla en överdos av läkemedel. Som en aktuell pasta kan den användas för att lindra symptomen som åtföljer en insektsbit.

Individer kan köpa natriumbikarbonat i räknaren, och det finns i flera former för medicinsk användning. Det är vanligtvis tillgängligt som tabletter, kapslar, granulat, pulver eller en lösning. Dessa former av föreningen tas oralt. Det kan också administreras intravenöst, och detta formulär är endast tillgängligt på recept.

Den vanligaste medicinska användningen för bakpulver är som en antacida för att minska matsmältningsbesvär och halsbränna. När man använder föreningen för detta ändamål bör individer ta det en timme eller två efter en måltid och med ett glas vatten. Det minskar mängden syra i magen, och individer upplever vanligtvis lättnad strax efter att ha tagit den.

Natriumvätekarbonat används också ibland för behandling av hyperkalemi. Detta tillstånd uppstår när kaliumhalterna är för höga i blodet. Några symptom på sjukdomen är oregelbunden hjärtslag och illamående, men komplikationer kan uppstå, och hyperkalemi kan vara farligt om det inte behandlas.

Bakpulver kan också användas för att behandla olika typer av acidos eller överdriven syra i blodet eller urinen. Blod- eller urinsyrlighet kan leda till allvarliga och farliga komplikationer om de lämnas obehandlade. Beroende på den bakomliggande orsaken kan läkaren använda oralt eller intravenöst natriumbikarbonat. Föreningen används också ibland intravenöst under akut hjärtopulmonell återupplivning.

En annan medicinsk användning för natriumbikarbonat är vid acetylsalicylsyra eller tricykliska antidepressiva överdoser. Aspirin absorberas optimalt i en sur miljö, så föreningen används för att sänka surheten och därmed minska aspirinabsorptionen i blodet. En överdos av tricykliska antidepressiva medel kan orsaka metabolisk acidos, vilket kan leda till svåra hjärt- och kärlkomplikationer. Natriumvätekarbonat kan hjälpa till att minska överdrivna syrahalt.

En aktuell pasta bakpulver kan användas för att lindra några symtom på insektsbett och sting. En individ bör kombinera föreningen med vatten tills det är en bra konsistens för applicering. Pastan kan appliceras flera gånger om dagen tills symtomen har sjunkit.

Personer som använder överkiksmedel natriumbikarbonat bör vara noga med att följa instruktionerna på förpackningen. De som får recept måste följa alla instruktioner från läkaren. De flesta biverkningar är sällsynta, men användning av föreningen kan orsaka symtom som inkluderar huvudvärk, aptitlöshet, illamående, svaghet och svullnad i nedre extremiteterna.