Vad är medicinsk användning av asafetida?

Asafetida eller asafoetida är ett gummiharts som vanligen används i kryddor eller för att bevara mat. Trots att kliniska studier ännu inte har genomförts i asafetidas effektivitet som läkemedel, tror förespråkare att den har antispasmodisk, antiviral, expectorant och andra användbara hälsoeffekter. Asafetida härrör typiskt från rhizomerna och rötterna från växten F. asa-fetida, som är infödd till västra Afghanistan och östra Iran. Det antas ha en århundraden lång historia av medicinsk användning.

Asafetida-gummiharts tillverkas vanligen genom att extrahera sap från rötterna från växten F. asa-fetida. Processen att skapa gummiharts från sap av en enda växt tar vanligtvis omkring tre månader. En växt producerar typiskt 2,2 pund (1 kg) gummiharts. Hartset sägs ha en otäck lukt och är typiskt gulaktig till rödbrun, med en bitter smak. Det antas ha använts historiskt för att behandla luftvägsproblem, buk tumörer och hysteri.

Idag används asafetida vanligen som matkryddor eller konserveringsmedel för livsmedel. Asafetidas medicinska användning fortsätter. Hartset antas ha antivirala egenskaper, speciellt mot influensavirus H1N1 eller svininfluensa. Forskning tyder på att asafetidens antioxidantegenskaper kan göra det till ett effektivt kemoterapimedel.

Förespråkare av medicinskt asafetida tror att det kan behandla astma, bronkit och kikhosta. Hartset antas ha lugnande egenskaper och används fortfarande för att lugna hysteri och nervproblem. Asafetida används ofta för att behandla magkramper och antas ha antiflatulenta egenskaper. Hartset antas också ha afrodisiakum, stimulans, diuretikum och preventivmedel.

Asafetida-gummiharts består typiskt av fyra till 20 procent F. asa-fetida-olja, 40 till 60 procent harts och 25 procent gummi. Hartset innehåller typiskt organiska svavelföreningar innefattande asadisulfid och tetrasulfider, som står för dess otäcka lukt och bitter smak. Karoten, niacin, riboflavin, kalcium och fosfor finns ofta i den färdiga hartsberedningen.

Asafetida har traditionellt administrerats i doser som sträcker sig från 200 till 500 miligram (0,01 till 0,02 ounces) per dag. Ett kosttillskott av grundat asafetidgummiharts och varmt vatten kan framställas och konsumeras två gånger i veckan. Asafetidgumminharts anses inte giftigt för vuxna. Det menas emellertid vara potentiellt dödligt för spädbarn.