Vad är labia majora?

Labia majora avser de två stora yttre veck som täcker en kvinnas labia minora. På utsidan är de vanligen täckta med grovt hår och på de inre vikarna består de av slät hud som vanligtvis är rosa eller brun i färg. Labia kan sträcka sig i storlek och form från lång och tunn till kort och tjock. Detta varierar vanligtvis från kvinna till kvinna, och många variationer anses vara normala.

Labia majora består huvudsakligen av fettvävnader med en större andel fett i framsidan än i ryggen. De anses vara den kvinnliga motsvarigheten till manrotet, eftersom de är skapade från samma vävnader under fosterutveckling. Hos män faller vävnaderna nedåt och täcker de sexuella organen eller testiklarna. Hos kvinnor är de externa för att skydda öppningen vilket leder till de inre äggstockarna och livmodern.

I teorin finns håren som täcker könsorganen för att förhindra att bakterier och bakterier kommer in i labia-minor, vagina och urinrör. Moderna människor har emellertid mycket lite nytta av dessa skyddande hår, som anses vara rester av förhistoriska förfäder. Själva labia är emellertid en form av första linjens försvar för den inre vulkanen.

Färgning av labia majora kan variera från kvinna till kvinna. Den yttre delen av vikarna är i allmänhet samma pigment som resten av en kvinnas kropp, medan den inre delen kan vara brun, rosa eller till och med lila i färg. Vissa av dessa anses vara normala, även om variationer från kvinnans normala färgning rapporteras till en läkare, speciellt om de åtföljs av klåda, vaginalt urladdning eller irritation.

Vissa vaginala infektioner kan orsaka att den yttre labia blir ont, kliande och irriterad. Detta är generellt mindre sannolikt än symtom som upplevs i labia minora men det kan uppstå. Vanliga infektioner som kan orsaka obehag inkluderar de som orsakas av jäst, bakterier och sexuellt överförbara sjukdomar. Detta är också det primära området som påverkas av krabbor eller könsluckor. Behandling bör ges av en licensierad läkare.