Vad är kopplingen mellan klimakteriet och illamående?

Förbindelserna mellan klimakteriet och illamående förstår inte helt, men de mest framstående teorierna hävdar att menopausalt illamående härrör från hormonfluktuationer. En kvinnas hormonnivåer kan fluktuera kraftigt under klimakteriet, och därmed uppstår hormonella obalanser som orsakar många fall av illamående. Ytterligare länkar antas föreligga mellan illamående och stress i samband med klimakteriet också. Andra faktorer som kan förvärra illamående symptom under klimakteriet är trötthet, brist på träning och dålig kostvanor.

De två viktiga hormonerna som tros påverka klimakteriet relaterade illamående är östrogen och progesteron. Båda dessa hormoner produceras av äggstockarna. Under klimakteriet kan progesteron och östrogenivåer stiga och falla dramatiskt, vilket i sin tur kan leda till hormonella obalanser. Många forskare tror att när progesteronnivåerna sjunker avsevärt, kan ett brett spektrum av gastrointestinala problem uppstå. Dessa problem inkluderar, men är inte begränsade till, halsbränna, gas, illamående och diarré.

Många kvinnor som upplever klimakteriet och illamående känner sig sämre på morgonen. Detta faktum belyser parallellen mellan menopausalt illamående och det välkända fenomenet morgonsjuka. Morgonsjuka är ett vanligt symptom på graviditet som påverkas av förändringar i östrogen- och progesteronnivåer. Likheten mellan morgonsjuka och menopausala illamående ger ökat stöd till tanken att klimakteriet relaterat illamående är till stor del ett resultat av hormonella förändringar.

Förutom att påverkas av hormonella förändringar är klimakteriet och illamående kopplade av andra faktorer. Det gastrointestinala området (GI) är känsligt för ångest och stress. Kvinnor som lider av vanliga klimakteriet symtom som sömnlöshet och nattsvett kan bli mycket stressade och trötta över tiden. Sådan trötthet och stress är troligt att utlösa illamående i vissa fall. Blodsockret förändringar som också ibland ses i klimakteriet kan komma in i ekvationen också. Vissa forskare tror att blodtryck och illamående kan vara kopplade också. Dessutom får inte tillräckligt med motion och äta en dålig diet att göra en kvinna mer utsatt för illamående genom att minska sitt övergripande hälsotillstånd.

Inte alla kvinnor upplever illamående under klimakteriet. Kvinnor som upplever illamående kan ha extremt varierande symtom. Illamående är en mindre, enstaka olägenhet för vissa, medan det kan vara en daglig kamp för andra. Många kvinnor med mindre allvarlig illamående lyckas hantera sina egna symtom med vila, skära ner på koffein och alkohol och tillfällig användning av diskmedel mot illamående.

Illamående löser sig ofta naturligt över tid, men behandling kan behövas i svåra eller kroniska illamåendefall. Hormonbytebehandlingar som ökar östrogen- eller progesteronhalterna är vanliga behandlingar. Eventuell hormonersättningsterapi har dock associerade risker, så kvinnor bör alltid rådgöra med sina läkare för att bestämma hur mycket de ska behandlas. Vetenskapen avslöjar fortfarande sambandet mellan klimakteriet och illamående. Medan samspelet mellan många komplexa faktorer bidrar till illamående, kan majoriteten av kvinnor som söker hjälp få nytta av befintliga behandlingsmetoder.