Vad är hälsofördelarna med körsbär?

Körsbär har nyligen kallats en “super frukt” på grund av deras överväldigande näringsmässiga fördelar. Forskning har visat att körsbär ger många hälsofördelar till stor del till följd av deras höga halter av antioxidanter. Körsbär är bekväm att lagra och njuta av hela året.

Det finns två typer av körsbär – söta körsbär, som oftast ses i mataffären och tårkörsbär, även kända som surkörsbär. Körsbär innehåller betakaroten, C-vitamin, järn, magnesium, fiber och kalium, tillsammans med en mycket hög koncentration av antioxidanter. Tartkörsbär har mer C-vitamin och betakaroten med färre kalorier, så de rekommenderas oftast för hälsofördelarna med körsbär, men båda ger näringsmässiga fördelar.

En av de viktigaste hälsofördelarna med körsbär är ny forskning som visar körsbär kan bidra till att förhindra vissa cancerformer. Detta beror på de antioxidanter som finns i körsbär, dessa består av anthocyaniner och quercetin, som är flavonoider och fenolsyraamygdalin. Körsbär har också visat sig minska smärta och inflammation från reumatoid artrit och gikt.

Vissa forskare citerar andra hälsofördelar med körsbär. Dessa inkluderar förmågan att hjälpa till att främja viktminskning, förebygga diabetes och hjärtsjukdomar, sänka kolesterol och till och med hjälpa till att reglera sömn och förhindra minnesförlust. Många människor njuter mycket av smaken av körsbär och finner att de gör ett bra mellanmål på eftermiddagen snarare än fettiga chips eller en söt godisbar eftersom de ger en naturlig ökning av energi.

Hälsovinsterna hos körsbär kan tas upp från att konsumera frukten i många olika former. Körsbär kan ätas färskt, eller de kan göras till en juice. Körsbär kan också frysas, torkas eller konserveras och behåller fortfarande mycket av sitt inneboende näringsvärde. Körsbär kommer att förbli färska i ungefär en vecka i kylskåpet och upp till ett år i frysen.

Det är lätt att lägga körsbär i dina vardagsvanor. Du kan dricka ett glas körsbärsjuice med frukost, eller tillsätt några körsbär till morgonen spannmål eller havregryn. Försök lägga till körsbär till sallad eller yoghurt till lunch, eller mellanmål på dem direkt ur väskan. Att lägga dem i ditt barns lunchlåda är en annan bra idé, men du kommer nog att vilja hugga upp dem och ta bort gropen så att de är enklare att äta och inte skapa en kvävningsrisk. Om du gillar spårblandning kan du tillsätta torkade körsbär sötas upp. Det är inte svårt att hitta sätt att integrera körsbär i ditt vardag.