Vad är de vanligaste symptomen på en trasig tå?

De vanligaste symptomen på en trasig tå inkluderar smärta, svullnad, rodnad och blåmärken runt den drabbade tåen. Om sprickan är svårare, kan tånet vara böjd i en underlig vinkel, i en sammansatt fraktur kan det brutna benet faktiskt sticka ut ur huden, fast det här är ganska sällsynt i tånfrakturer. Vissa människor kommer också märka att tånageln verkar påverkas också. Ibland kommer en trasig tå att få blod att samlas under tånageln, vilket orsakar missfärgning, eller tånageln kan faktiskt falla av.

I allmänhet är en trasig tå ganska liten och kan inte kräva någon medicinsk behandling om inte en sammansatt fraktur föreligger eller om den är extremt smärtsam eller uppträder infekterad. Behandling för en trasig tå innebär allmänt att tappa tån till nästa tå för att immobilisera den och försöka hålla bort fötterna så mycket som möjligt i några dagar för att tillåta benet att läka. Om det är den minsta tån kan det inte ens vara nödvändigt, eftersom en paus i tånet generellt inte gör det svårt att gå. Höj foten och sätt isen på det med 20-minutersintervall under de första timmarna efter skadan är det bästa sättet att minska svullnaden och förhindra allvarlig blåmärken.

Typiskt är symtomen på en sprungad tå ganska enkelt. Smärtan kommer att vara omedelbar och svullnad och rodnad uppträder generellt inom några minuter. En mörk blåmärken kan förekomma inom de första timmarna och kan ändra färgerna under de närmaste dagarna, eftersom pausen börjar läka. Kryssningen kan också sprida sig till foten själv, men om det också finns smärta i foten kan det vara en bra idé att besöka en läkare för att se till att inga ben i foten inte är trasiga. Om så är fallet kan foten också vara svullen.

Om det inte finns en trasig tå i storån eller en av de större tårna är det vanligtvis inte svårt att gå, men vissa människor tycker att det är smärtsamt att stå och gå runt med en trasig tå. Det är viktigt att ha på sig bekväma skor och inte bära skor som klämmer fast eller komprimerar tårna, till exempel klackar som lägger mycket press på tårna. En trasig storå är uppenbarligen den mest smärtsamma, och i vissa sällsynta fall kan det behövas operation för att korrigera, men det är inte vanligt. Tveka emellertid aldrig att få en doktors åsikt.