Vad är de vanligaste spermaproblemen?

Sårproblem är en främsta orsak till manlig infertilitet och kan ha olika orsaker. Hormonbrister och låga spermier är de vanligaste typerna av problem med sperma. Genetiska problem och blockeringar kan också leda till problem med spermier eller sperma. Livsstilsfrågor som rökning eller testikelns exponering för höga temperaturer bidrar ofta till dessa problem. Eventuella frågor eller oro om specifika problem i en enskild situation bör diskuteras med en läkare eller annan medicinsk professionell.

Testosteron är det primära manliga hormonet som ansvarar för sperma och sperma hälsa. Låga testosteronnivåer kan leda till minskad fertilitetsproblem och kan normalt behandlas framgångsrikt med hormonbehandling. Fysikskada på testiklarna eller någon annan del av det manliga reproduktionssystemet kan också leda till en mängd problem med sperma.

Låg spermieantal är bland de vanligaste typerna av spermaproblem. Nikotin och alkoholanvändning kan sänka spermieantalet hos vissa män, liksom emotionell stress. Andra bidragande faktorer kan innefatta näringsbrist, fetma och genetiska tillstånd.

En fullständig frånvaro av semen kan ibland inträffa och kan bero på en obstruktion eller ett misslyckande av testiklarna för att producera sperma. Testikulär misslyckande är termen som används för oförmåga att producera sperma. Fertilitet kan i vissa fall bevaras genom användning av in vitro-befruktning eller ett medicinskt förfarande som kallas testikulär extraktion av spermier. Dessa två förfaranden anses vanligen mer effektiva när de används tillsammans i stället för separat.

Problem orsakas ibland av blockering av ett eller flera rör som är ansvariga för transport av sperma. Detta kan leda till minskad mängd sperma vid utlösning, eller semen kan vara helt frånvarande. Dessa blockeringar kan orsakas av ett antal faktorer, inklusive tumörer eller inflammation på grund av en infektion. Behandlingen beror på typen av blockering och kan innebära användning av receptbelagda läkemedel eller kirurgisk ingrepp.

Ytterligare spermaproblem kan vara relaterade till medicinska tillstånd som diabetes, njursjukdom eller prostatacancer. Vissa genetiska kromosomala störningar kan leda till testikel- eller spermierfel. Hyppig kontakt med miljöföroreningar som kemikalier eller bekämpningsmedel kan gradvis orsaka problem att utvecklas. Om testiklarna utsätts för höga temperaturer regelbundet kan det uppstå några främmande problem. En läkare ska konsulteras när som helst som problem med sperma utvecklas så att patienten kan screenas för eventuellt allvarliga medicinska tillstånd.