Vad är de vanligaste orsakerna till vit livmoderhalsslem?

Vit livmoderhalsslem kan indikera perioder i menstruationscykeln precis före ägglossningen och när en kvinna är ägglossande. Slam uppträder vanligtvis vit eller krämig under dessa stadier av menstruationscykeln, men konsistensen och mängden utsläpp förändras när fertiliteten når sin topp. Vit livmoderhalsslem ser ut som klibbig eller klibbig före ägglossningen, blir grumlig och stretchig några dagar senare och tar sedan fram äggvittens utseende vid ägglossningen. Vissa kvinnor spåra förändringar i livmoderhalsslem för att öka risken för att bli gravid eller för att undvika uppfattning.

I en process som kallas Billings-metoden, kartläggs att rekord vit cervikal slem används i ett försök att hjälpa kvinnor att förutsäga tider när de är mest troliga att bli gravida. Östrogen som frigörs av äggstockarna förändrar konsistensen av vaginala slem för att skapa en idealisk miljö för att sperma tränger igenom livmoderhalsen och tränger in i livmodern. Spermierna kan förbli levande upp till tre dagar i livmoderhalsslem som liknar äggvitor.

Cervical körtlar producerar slem för att smörja och skydda livmoderhalsen och vaginalkanalen. Det fungerar som ett hinder för att hålla bakterier ur livmodern. Utseendet, mängden och konsistensen av slem förändras fyra gånger inom varje månad menstruationscykel för att antingen blockera penetration av spermier eller tillåta dess lätta passage.

Omedelbart efter att en kvinna har menstruerats, finns vanligtvis mycket liten slem. Detta kallas en torrperiod, när samlag kan vara säkert för dem som vill undvika att bli gravid. Om det finns spår av slem under denna fas kan det verka tjock, grumlig och klibbig när den berörs. Tjock slem blockerar spermier från att komma in i livmoderhalsen, vilket får den att förbli i slidan för några dagar innan celler dör.

När ägg börjar mogna i äggstockarna ökar mängden livmoderhalsslem och det kan se tunt och tydligt ut. Denna slem kan känna sig klibbig eller halt, men saknar den elastiska konsistensen hos äggvita. Denna våta period inträffar innan ägglossningen inträffar, vilket betyder att det kan vara säkert att delta i samlag utan att tänka under denna tid.

Den sista dagen i denna våta period signalerar normalt ägglossning och den bästa tiden att bli gravid. Den vita livmoderhalsslemmen som utsöndras vid denna tidpunkt kan kallas spinnbarkeit, som kommer från tyska och betyder töjbar. Denna tunna, bleka vita livmoderhalsslem kommer att sträcka längre om det testas mellan fingrarna. En kvinna kan förbli bördig i tre eller fyra dagar under detta stadium av menstruationscykeln innan mucus börjar torka upp.

Flera faktorer kan ändra färg och struktur av livmoderhalsvätskor, inklusive användningen av duschar och produkter som tillverkas för kvinnlig hygien. Dessa normala förändringar kan också förändras som klimakteriet och hos kvinnor som använder hormonella preventivmedel eller spermicider. Sexuellt överförbara sjukdomar, vaginala infektioner och vissa mediciner ändrar också utseendet av slem.