Vad är de vanligaste orsakerna till uppblåsthet och diarré?

Några av de vanligaste orsakerna till uppblåsthet och diarré inkluderar gastrointestinala sjukdomar orsakade av virus, bakterier och parasiter. En person kan också bli uppblåst och lider av diarré eftersom han har ett långsiktigt tillstånd, såsom irritabelt tarmsyndrom eller Chrohns sjukdom. I vissa fall kan en person till och med lida av dessa symtom eftersom han är laktosintolerant, har ätit en mat som visat sig irriterande för hans matsmältningssystem eller har tagit mediciner som orsakade att han har bukgas och lösa tarmar.

En av de vanligaste orsakerna till uppblåsthet och diarré är en akut gastrointestinala sjukdom. En akut sjukdom är kort sikt, så en person med akut gastrointestinala sjukdom kan vara uppblåst och ha löst avföring i några dagar. Det är också möjligt för en akut gastrointestinala sjukdom att vara i ett par veckor. Denna typ av sjukdom kan orsakas av ett antal virus, bakterier eller parasiter och kallas ofta som ett magavirus.

Ibland är orsaken till uppblåsthet och diarré ett långsiktigt tillstånd, vilket ofta kallas kronisk. En typ av kroniskt tillstånd som en person kan utvecklas kallas irritabelt tarmsyndrom. Det är markerat av magkramper, uppblåsthet, diarré och passage av gas. Crohns sjukdom kan orsaka att en person inte bara lider av uppblåsthet och diarré utan även blod i avföringen, munsår och tarmsår.

En individ kan också utveckla uppblåsthet och diarré eftersom han är laktosintolerant eller tar mediciner som orsakar diarré och gas. Om en individ är laktosintolerant, kan han inte smälta laktos, vilket är en typ av naturligt socker som finns i mejeriprodukter. När han konsumerar mejeriprodukter kan han utveckla diarré, uppblåsthet och illamående. Dessutom finns det några mediciner som har diarré och uppblåsthet som en bieffekt.

I händelse av akut diarré kan en person behöva låta den löpa sin kurs, eftersom man tar mediciner för att sluta att det kan tillåta viruset, bakterien eller parasiten som orsakade den att byggas upp i kroppen. Kroniska gastrointestinala tillstånd behandlas emellertid ofta med receptbelagda läkemedel och kostförändringar. Människor med laktosintolerans kan ta kosttillskott som hjälper dem att smälta mejeriprodukter eller konsumera speciella mejeriprodukter som inte innehåller laktos.