Vad är de vanligaste orsakerna till plötslig yrsel?

Det kan finnas flera faktorer som orsakar plötslig yrsel, inklusive infektion eller sjukdom, användning av vissa mediciner och brist på tillräckliga vätskor. Värmeutmattning, som orsakas av extrema temperaturer under direkt sol, kan också orsaka yrsel. Ett tillstånd som kallas vertigo kan få en individ att känna sig som om hans omgivning roterar eller roterar och det kan ta några sekunder eller flera minuter.

Ett inre öra obalans eller infektion i mellanörat kan ibland orsaka yrsel. Ett tillstånd som kallas simmarens öra kan också ge samma symptom. Detta är i allmänhet ett smärtsamt tillstånd som markeras av trycket inuti hörselgången. Detta sker ofta när bakterier kommer in i öronen hos människor som ofta simmar. De som lider av denna typ av infektion kan vara benägna att svimma, särskilt när de står. Antibiotika kan i allmänhet rensa upp denna infektion när de tas tidigt.

Vissa fall av yrsel åtföljs av en känsla av svaghet. Detta kan bero på brist på syre till individens hjärna. Det kan finnas flera orsaker till detta, men en viktig bidragsgivare är uttorkning. En person som är sjuk kan bli uttorkad när alltför kräkningar, svettningar och diarré uppstår. När vätskor har fyllts på återfinns kroppen oftast och svimmade stavar ska försvinna.

Plötslig yrsel kan vara ett varningsskylt om övergående hjärtstillestånd. Detta är inte alltid fallet, men i samband med andra symtom kan det finnas en anslutning. Om andra symptom föreligger, såsom andfåddhet och täthet i bröstet, ska omedelbar medicinsk vård söks.

Vissa individer som är känsliga för vissa mediciner kan drabbas av yrsel efter att dessa droger kommer in i blodet. Allergiska reaktioner på många receptbelagda läkemedel kan också orsaka yrsel tillsammans med andra symtom som kan vara allvarligare. Överdriven alkoholkonsumtion kan också vara en orsak till lätthet och yrsel. Detta kan också inträffa om användningen av alkohol kombineras med vissa läkemedel.

Det finns vissa individer som är benägna att svimma när de är extremt fysiska eller emotionella stress. Rädsla och ångest samt panikattacker kan också orsaka plötslig yrsel. Dessa symptom på plötslig yrsel löses generellt genom att lära sig effektiva sätt att hantera stress och ångest.

Sult eller fastande under en längre tid kan också ge symtom på yrsel. Detta beror på att blodsockernivåerna sjunker, vilket kan få en person att känna sig osäker, svag och yr. Att äta näringsmässiga mellanmål mellan regelbundet planerade balanserade måltider är ett bra sätt att motverka effekterna av yrsel.