Vad är de vanligaste orsakerna till nässelfeber på fötterna?

Nässelfeber på fötterna kan orsakas av ett antal faktorer, även om allergiska reaktioner i allmänhet är de vanligaste orsakerna. Andra möjliga orsaker till att en person kan få bikupor är stress, mediciner, överexponering för solljus eller förkylning, svett, sjukdom och infektioner.

Allergiska reaktioner på tvättmedel, insektsbett, pollen, vissa livsmedel och mediciner kan vara orsaken till nässelfeber på fötterna. Vissa individer kan till och med utveckla dem på grund av allergi mot materialet som används i strumporna som de har på sig. I andra fall kan tvålen som används vid badning eller tvättmedel som används för att tvätta strumporna vara orsaken till fötterna. Matallergier, såsom skaldjur, mjölk eller mutterallergier kan också orsaka denna reaktion, som kan exponera för mycket mängder solljus, kyla och svett.

Vissa medicinska tillstånd och sjukdomar kan också vara en bakomliggande orsak. Exempel på sjukdomar som kan orsaka ett utbrott av nässlor inkluderar autoimmuna sjukdomar, lupus och leukemi. Infektioner som mononukleos kan också vara en bakomliggande orsak.

Höga nivåer av känslomässig stress kan också vara orsaken till nässelfeber. Stress kan leda till obalans i hormonerna i kroppen, och eventuell kemisk obalans hos en individ kan påverka hälsan. I vissa fall kan huden påverkas och klyfta på extremiteterna kan uppstå.

I vissa fall kan en exakt anledning att någon får nässelfeber inte bestämmas. Medan de kan orsaka en viss grad av obehag, är bikupor generellt inte skadliga, och de försvinner ofta snabbt på egen hand.

Symptom på nässelfeber innefattar upphöjda vältar på huden, klåda och svullnad. Majoriteten kommer att ha väldefinierade kanter och kan vara antingen röda eller hudfärgade. Ofta kommer dessa vältar att expandera och sprida sig och förenas för att bilda stora områden av upphöjd hud. Fötterna kan förekomma plötsligt och försvinna lika snabbt, eller de kan hålla fast i en längre tid.

Medan nässelfeber vanligtvis försvinner på egen hand, kan vissa behandlingar hjälpa till att lindra klåda och irritation. I vissa fall kan dock hives på fötterna inte kräva någon behandling alls om utbrottet är mildt. Behandlingar inkluderar duschar, heta bad, antihistaminer, eller förpackning av foten i ett tätt passande bandage. Om en person har en allvarlig reaktion, eller om symtomen kvarstår under en längre tid, bör en läkare konsulteras.