Vad är de vanligaste orsakerna till illamående med frossa?

Illamående är en variation av yrsel eller “suddighet” som en person känner inför kräkningar, även om illamående inte alltid leder till kräkningar. Kylningar inträffar när musklerna träffas och slappnar av i ett försök att öka kroppstemperaturen. I många fall går frysningar och feber hand i hand. Bland de vanliga medicinska tillstånd som kan orsaka att en person kan uppleva illamående med frossa är bakteriell gastroenterit, mononukleos och influensa.

Bakteriell gastroenterit är en form av matförgiftning som påverkar mag och tarmar. Bakterier som kan orsaka inflammation i magen och tarmarna inkluderar E. coli, salmonella, stafylokocker och clostridium. Denna infektion uppstår när människor äter mat som ägg, bakverk, mejeriprodukter, skaldjur eller kött som har hanterats felaktigt. Felaktiga metoder för hantering av livsmedel som kan leda till kontaminering inkluderar felaktig tvätt av mat, felaktig bearbetning av mat och hantering av mat med händer som är förorenade med bakterier.

Förutom illamående med frossa, kan en person som har bakteriell gastroenterit uppleva kräkningar och blodig diarré. Andra symtom kan variera beroende på bakterier som orsakade infektionen. Behandlingar inkluderar att hålla kroppen hydratiserad med vätskor och elektrolyter.

Mononukleos, även kallad kysssjukdomar, är en virusinfektion som vanligtvis förekommer hos tonåringar mellan 15 och 18 år, även om vuxna också kan komma i fråga om mono. Det passeras från person till person genom saliv, genom nysning eller genom att använda förorenade rätter eller redskap. Symtom förutom illamående med frossa kan innefatta ont i halsen, svullna körtlar och trötthet. Behandlingar för mono är utformade för att attackera symtomen och inkluderar vila, dricker mycket vätskor och tar överklagande smärtstillande medel. Det här medicinska tillståndets symtom kan vara i upp till tre månader.

Influensa eller influensa är en allomfattande term som beskriver en virusinfektion som påverkar andningssystemet, inklusive näsan, lungorna, bronkialsystemet och halsen. Varje år får tiotals miljoner människor influensa i USA medan ungefär 36 000 människor går bort från komplikationer från infektionen. Förutom illamående med frossa kan en person som har influensan kräka, ha huvudvärk och kan ha en torr hosta. De flesta människor kan rida ut influensan genom sängstöd och dricka mycket vätskor.