Vad är de vanligaste orsakerna till bicepsmärta?

Bicep smärta är ofta resultatet av tendinit, artrit eller en riven bicepmuskel. Idrottare och äldre upplever smärta i biceps oftare än andra på grund av ansträngande motion eller artritiska problem. Skada på biceps är också en vanlig händelse när individer lyfter tunga apparater, möbler eller utrustning utan säkerhetsutrustning eller hjälp. Vissa bicepsmerter uppträder bara i samband med ansträngande aktiviteter, medan andra former ofta förekommer oavsett vilken aktivitet som helst. Behandlingar inkluderar kalla kompresser och is, medicin eller kirurgi.

Biceps tendinit kan uppträda efter upprepad användning av bicepsen, t.ex. vid tyngdlyftning. Det kan också orsakas av inflammation i senorna i axeln. Idrottare är ofta benägna att biceps tendinit, om de måste träna sina biceps för den speciella sporten de deltar i. Det bästa sättet är ofta att stoppa en viss träning eller träningsprogram som leder till muskelsmärta. Ett annat alternativ är att ta mediciner för smärtlindring och antiinflammation.

Artrit i axeln som leder till bicepsmärta finns ofta hos män och sällan hos kvinnor. Män äldre än 35 år är mest utsatta för risker. Personer med artrit i axeln kommer att uppleva axelvärk förutom bicepsmärta. En sjukvårdspersonal kan upptäcka artrit i en röntgen, samt utesluta eller diagnostisera andra benabnormaliteter. Artroskopisk kirurgi kan krävas för att reparera axeln och bota bicep smärta.

Att riva bicepsänken är en vanlig orsak till bicepsmärta. Tendons kopplar biceps muskeln till axeln samt biceps till armbågen. När bicepsna sträcker sig och under mycket belastning kan en sönderdelad bicepmuskel resultera. Att hantera en bicepsänktrara består ofta av att hantera symptomen, såsom skarp muskelsmärta i axlarna och engagera sig i fysisk terapi. Allvarlig skada kan kräva operation och tillräckligt med tid för vila efteråt för rehabilitering.

Stam på bicepsen får inte leda till en sönderdelad bicep, men kan ofta resultera i en dras muskler, även kallad muskelspänning. Blåsning kan förekomma, och i svåra fall kan små blodkärl brista. Bicepsna kan läka sig själv om de får vila. Is och kall kompressor hjälper ofta till att lindra några av symtomen, såväl som smärtstillande läkemedel.