Vad är de vanligaste intravenösa platserna?

Intravenös terapi är metoden genom vilken en kateter införs i en ven med en nål för att leverera vätska direkt in i blodomloppet. De vanligaste intravenösa platserna ligger på toppen av handen, den nedre underarmen eller den övre, inre underarmen nära armbågens våg. Ibland kan den stora jugularvenen i nacken, eller någon i foten, övervägas. En ven i hårbotten används oftast som en intravenös plats för spädbarn.

År i övre underarm och hand är vanligtvis idealiska intravenösa ställen. Ju lättare det är för den medicinska proffsen att hitta platsen, ju bättre chans att den första nålstaven kommer att bli framgångsrik. Den cephalic venen är i allmänhet den mest tillgängliga. Den ligger längs sidan av handleden närmast tummen och löper längs en liten vinkel uppför armen, mot kroppen.

Andra vanliga platser i armen inkluderar basilisk ven och median cubital venen. Rörelsen kan vara lite svårare på patienten när dessa platser används. De ligger nära armbågens insida, som kan begränsa patientens flexibilitet, och vissa människor tycker det är obekväma.

Det finns flera anledningar till varför en läkare kan välja att inte använda handen eller armen för intravenös behandling. Ett exempel på en sådan förekomst kan vara när patienten har svullnad eller en skada, såsom brännskador eller sprickor, i de övre extremiteterna. En annan anledning kan vara att platserna kan ha äventyras av flera nålspinnar.

När intravenös behandling i handen eller armen inte är lämplig kan den yttre halsbenen användas. Det är mycket större än andra vanliga intravenösa platser. Ligger på sidan av nacken, går den vertikalt från toppen av käftlinjen, nära örat, mot nyckelbenet som leder till axeln. När en patient har dåliga åtkomstplatser i armen, eller när stora mängder vätska behöver injiceras, kan jugularvenen användas.

Även om det inte är idealiskt, finns det några fall där det är nödvändigt att använda en ven i foten. Detta görs inte ofta, eftersom det ofta är mer smärtsamt för patienten. Blodet strömmar inte lika fritt i detta område och därför kan metoden vara mindre effektiv. Det kan också finnas en ökad risk för infektion, så medicinsk personal väljer inte regelbundet placering i denna region om det inte är nödvändigt.

Nyfödda barn behöver ibland intravenös behandling. En ven i barnets hand, arm eller fot kan användas, men det är svårare att infoga och hålla på plats. Vissa barn kan också lossna det. Av denna anledning kan en ven i huvudet hos en nyfödd vanligtvis användas som en effektiv och säker intravenös plats.