Vad är de vanligaste hysterektomi biverkningarna?

Det finns flera olika vanliga hysterektomi-biverkningar som patienter kan förvänta sig att uppleva beroende på ålder, övergripande hälsa och typ av operation. De kvinnor som fortfarande var menstruerade före hysterektomi kommer inte längre att menstruera eller kunna bli gravid. Förlusten av förmågan att bära barn kan också leda till depression. Klimakteriet kan börja omedelbart efter operation eller vid en yngre än vanlig ålder. Flera veckor av lätt vaginal blödning är en annan av de kända hysterektomi-biverkningarna.

Kvinnor som genomgår en hysterektomi kommer att uppleva lätt vaginal blödning eller dränering i några dagar efter proceduren. Sanitetsplattor kan användas för att absorbera eventuell urladdning. Läkaren ska informeras om blödningen är ovanligt tung.

Menstruationsperioder slutar efter en hysterektomi. Blödningen kommer att sluta, men hormonella förändringar som en patient upplever som en del av hennes menstruationscykel kommer att fortsätta om endast livmodern avlägsnas. Om äggstockarna inte avlägsnas, fortsätter de hormonella förändringar som upplevs innan operationen fortsätter

Infertilitet är en av flera hysterektomi biverkningar. Eftersom en hysterektomi tar bort livmodern och eventuellt livmoderhalsen, äggledarna och äggstockarna, kommer patienten inte längre att kunna få barn. I vissa fall kan detta leda till depression. Kvinnor som vill bli gravid kanske vill överväga alternativ till en hysterektomi om möjligt.

En ytterligare bieffekt av hysterektomioperation är uppkomsten av klimakteriet. Klimakteriet börjar nästan omedelbart för de patienter som har uterus och äggstockar avlägsnas. En tidigare än vanlig typ av klimakteriet är fortfarande möjligt hos patienter som hållit sina äggstockar. Symptom på klimakteriet inkluderar varma blinkningar, humörförändringar och vaginal torrhet.

En minoritet av kvinnor kan uppleva ytterligare hysterektomi-biverkningar. Viktökning har rapporterats liksom trötthet och förstoppning. Vissa patienter har också upplevt bäckensbesvär eller fantomsmärtor efter operation. Urininkontinens är en möjlig hysterektomi-bieffekt som vanligtvis uppträder årtionden efter det ursprungliga förfarandet.

Beroende på situationen kan en läkare välja en av flera typer av hysterektomioperation. En partiell kirurgi tar bort livmodern, medan en total hysterektomi tar bort livmoderhalsen såväl som livmodern. En total hysterektomi kan också omfatta avlägsnandet av livmodern och livmoderhalsen förutom äggledarna och äggstockarna.

Förutom vanlig hysterektomi biverkningar presenterar operationen risker som liknar andra medicinska förfaranden. Infektioner, organskador och blodproppar är alla risker i samband med hysterektomioperation. Flera veckors vila är nödvändiga för patienten, som inte ska lyfta något tungt och avstå från sexuell aktivitet medan han återhämtar sig.