Vad är de vanligaste behandlingarna för fotledssporer?

En av de vanligaste behandlingarna för fotledssporer är vila. Det är det mest effektiva sättet att eliminera smärtan som kommer från irritation av vävnaden runt benet. Andra vanliga behandlingar inkluderar isbildning av fotleden, byte till bättre skor, sträcker området runt fotleden, viktminskning, vilket kan ta tryck från fotleden och användningen av muskelavslappnande medel eller antiinflammatoriska läkemedel. I mer allvarliga fall kan kirurgi vara nödvändigt.

Antiinflammatoriska läkemedel, som ibuprofen, kan hjälpa till att minska smärta och svullnad runt inflammerat område. Muskelavslappnande medel kan ges om bensporan orsakar spasmer eller muskelspänningar. Om anfallet är kroniskt kan en medicinsk proffs rekommendera ett kortisonskott till det smärtsamma området. Cortison kan minska smärtan och minska inflammationen i de mjuka vävnaderna som omger bensporan.

En annan vanlig behandling för fotledssporer är att byta skodon eller lägga på vadderingar i en sko. Att bära skor med en bredare tå låda eller rocker-botten klackar kan också hjälpa till. Dessa skor låter foten röra sig utan lika mycket böjning av fotledet. Bone spurs kan också behandlas med en förändring i fysiska aktiviteter. Smärta i vristområdet kan minskas genom att man begränsar aktiviteter som löpning och hoppning.

Dessa vanliga behandlingar kan vanligtvis lindra symtomen, men om de inte fungerar är ett annat alternativ kirurgi. En sjukvårdspersonal kan ha möjlighet att kirurgiskt minska eller ta bort spetsen eller kan ersätta fotleden om artrit har skadat eller deformerat det. En vanlig operation för ankelbensporer är en cheilectomy, under vilken sporerna avlägsnas. Denna operation är användbar om spursen stör ankelledets rörelse, men om ankelbrusk är borta, kan proceduren inte eliminera smärtan.

En annan vanlig operation för att behandla bensporer i fotleden kallas artrodesis, även känd som fusionsoperation. I denna operation smälter två ben i varje ände av fotledet, vilket eliminerar själva leden. Denna procedur är bra för att ta bort mycket av smärtan som en cheilectomy inte kan, men det kan orsaka att tårna stiger upp vid sin bas.