Vad är de vanligaste bäckencancer symptom?

Pelvic cancer är någon cancer som uppträder i bäckenregionen. Den person som drabbats kan vara man eller kvinna, men de flesta typer av bäckencancer påverkar kvinnliga organ som livmodern och äggstockarna. Dessa cancerformer hänvisas till av det specifika organet som berörs, snarare än av den allmänna termen bäckencancer. Cancers som förekommer i samma allmänna område av kroppen kan dela några av samma symptom, även om de är tekniskt olika typer av cancer. Detta gäller för många olika pelvic cancer symptom och kan inkludera urininkontinens, smärta och känslor av fullhet i buken.

Ett av de vanligaste bäckencancer symptomen är bäckensmärta. Detta ignoreras eller förklaras ofta bort som en drastad muskel, menstruationsproblem eller annat problem som inte är allvarligt. Pelvic smärta kan orsakas av bäcken inflammatorisk sjukdom (PID), ett kroniskt tillstånd som kan orsakas av ett antal problem, inklusive sexuellt överförbara sjukdomar och abscesser på reproduktionsorganen. Kronisk bäckensmärta kan också orsakas av appendicit eller andra tillstånd som inte är direkt relaterade till bäckenområdet.

De flesta bäckencancer drabbas av kvinnor, eftersom de ligger i de kvinnliga reproduktionsorganen. Män med bäckencancer symptom som kronisk smärta bör kontrolleras för prostatacancer eller testikelcancer, eftersom dessa ofta har smärta som huvudsymptom. En man med en av dessa typer av cancer kan också uppleva trötthet, klumpar eller ömhet och bröstförstoring.

Andra vanliga bäckencancer-symtom är oförklarlig viktminskning, illamående, inkontinens, gas, blödning mellan vagina och perio-menopausala kvinnor och förstorade lymfkörtlar. Magen kan känna sig mycket full eller tung, och personen kan också ha smärta i ryggen. Smärta under samlag är vanligt med vissa typer av bäckencancer, speciellt livmoderhalscancer.

Behandling av bäckencancer beror på ett antal olika faktorer. Ofta är kirurgi det första steget, så mycket som möjligt avlägsnas från cancer och omgivande vävnad. Kemoterapi kan användas före operation för att krympa några stora tumörer, och det används ofta efter operation för att förstöra eventuella kvarvarande cancerceller. Strålbehandling kan också användas för att säkerställa att cancer inte kan växa tillbaka.

Om bäckencancer symptom ignoreras eller inte erkänns som allvarlig, kan cancer metastasera eller spridas till andra organ, inklusive lever och lungor. Behandling för metastaserad cancer tenderar att vara mycket mer involverad och kan inte ha lika bra en prognos som behandling för cancer som är begränsad till en enda plats. Det är viktigt för alla som tycker att han eller hon kan uppleva bäckencancer symptom att kolla med en läkare så snart som möjligt.