Vad är de olika typerna av skalpellblad?

Det finns många typer av skalpskovlar, inklusive blad av rostfritt stål, engångsblad och återanvändbara skalpeller. Andra typer av blad innefattar utdragbara och obsidian skalpeller. Var och en av de olika bladen har egenskaper som gör dem distinkt. Olika knivar krävs för olika kirurgiska ingrepp.

Engångskalpelblad är kostnadseffektiva, men de kan bara användas en gång innan de kastas bort. Många av dessa billiga blad är gjorda av plast, även om vissa är tillverkade av rostfritt stål. En av fördelarna med att använda engångsblad är att det inte finns något behov av desinfektion efter användning, eftersom de omgående kasseras. Dessa typer av blad kräver ingen skärpning.

Rostfria stålblad används oftast i operationsrum. Dessa blad är konstruerade för extrem hållbarhet. Kolstål är en variation av rostfritt stål, och dessa blad har vanligtvis en konvex skäryta. Många av dessa blad har också en ribbad yta.

En annan typ av skalpellblad som vanligtvis används för att utföra autopsier är känd som en trimkniv. Detta blad är extremt skarpt så att det kan användas för att snitta och dissekera vävnad och kött. Dessa blad kan komma i långa sorter eller kortare längder. Vissa är utformade för högerhänt användning, medan andra möjliggör vänsterhänt användning.

Syftet med ett utdragbart blad är att säkerställa säkerhet för kirurgen. Insugningsblad ger skydd mot skada genom att använda knapptryckning. Med den här knappen kan kirurgen låsa eller lossa bladet vid behov. Ett utdragbart blad kan vara tillgängligt i engångs eller återanvändbara former.

Obsidian skalpellblad är i allmänhet dyrare än rostfritt eller kolstål, är återanvändbara och kräver enstaka resharpening. Den största fördelen med ett obsidianblad är att den har en skarpare och mer exakt skärkant. Denna typ av blad säkerställer också mindre ärrbildning när den används under operationen. En annan fördel med obsidianbladet är att det orsakar färre allergiska reaktioner än andra typer av skalpeller. I vissa fall kan rostfritt stål eller andra metaller orsaka reaktioner hos allergiframkallande patienter.

Många individer som är hobbyister involverade i olika hantverk använder skalpeller. Dessa specialdesignade blad tenderar att vara tunna och formade som en penna. Skalpelet i sig är vanligtvis platt och smal med ett tips för spetsar. Sådana skalpeller används för att göra keramik och andra hantverk som involverar lera.

Mikro-dissektionsklingor används vanligtvis för förfaranden som kräver mikroskopisk dissektion. Dessa är precisionsgjorda, extremt skarpa och slitstarka. Rostfritt stål är i allmänhet den metall som föredras i denna typ av blad.