Vad är de olika typerna av hyperplasi?

Hyperplasi är ett tillstånd som kännetecknas av överväxt av celler och som påverkar normala vävnader och organ. Denna proliferation i celler kan utvecklas till cancer. De olika typerna av detta tillstånd är endometrial, binjur, parathyroid och prostatisk. Hyperplasi är klassificerad som enkel, komplex, enkel med atypi, vilket betyder cellabnormitet, eller komplex med atypi.

Enkel hyperplasi utan atypi är den minst farliga formen av detta tillstånd. Detta inträffar när det finns en överväxt av celler, men den grundläggande strukturen förblir oförändrad. I komplex form utan atypia är cellproliferationen mer komplex, men dess inre smink är normal. Båda förekomsterna uppvisar den lägsta sannolikheten för cancerutveckling.

En mindre vanlig form klassificeras som enkel med atypi. Denna form svarar ofta på hormonbehandling. Om tillståndet är klassificerat som komplext med atypi, finns det upp till cirka 30 procent risk för cancerutveckling. En läkare kan rekommendera kirurgisk borttagning i detta fall.

Binjurarna ligger ovanpå njurarna och producerar olika hormoner, inklusive kortisol och adrenalin. Initialt resulterar överväxten av celler som observeras vid binjurehyperplasi i överskott av adrenalhormonsekretion. När tillståndet fortskrider, resulterar det vanligtvis i binjurernas oförmåga att producera tillräckligt med hormoner. En läkare kommer ofta att ordinera kortisolutbyte under dessa omständigheter. Ibland föreskrivs aldosteron, ett natriumregulerande hormon.

Endometrial hyperplasi påverkar livmoderns inre foder hos kvinnor. Hormonella obalanser kan bidra till utvecklingen av detta tillstånd. För det mesta är det inte cancer och lätt att behandla. En läkare brukar rekommendera hormonbehandling och övervaka tillståndet att minska risken för cancer. I sällsynta fall kan det utvecklas till livmodercancer.

Det finns fyra paratyroidkörtlar i nacken som utsöndrar kalciumreglerande hormoner. Hyperplasi orsakar en utvidgning av dessa körtlar, vilket resulterar i ökade kalciumnivåer. En läkare kommer att beställa test för att bestämma kalciumnivåer och observera mängden kalcium som utsöndras från kroppen. Kirurgi för att avlägsna tre av de fyra paratyroidkörtlarna är den föredragna behandlingsmetoden. Förhöjda kalciumnivåer kvarstår efter operationen hos omkring 20 procent av patienterna.

När män åldras blir prostatakörteln långsamt förstorad. Detta kallas godartad prostatahyperplasi och genererar generellt inga problem förrän efter åldern 40. Prostataförstoring gör att körteln pressar mot urinröret, irriterar urinblåsan och orsakar frekvent urinering. Orsaken är inte helt förstådd, men minskad nivå av hormonet testosteron anses vara en faktor. En läkare kan ordinera mediciner som är utformade för att minska prostata eller rekommendera minimalt invasiv kirurgi.