Vad är de olika typerna av höftoperation?

Kirurgi som involverar höfterna är ofta till hjälp när det gäller att återställa rörligheten samt lindra smärta. Operationen kan vara nödvändig för att korrigera någon typ av fysisk defekt som har utvecklats, eller för att reparera skador som uppstått på grund av en olycka av någon typ. Det finns flera olika typer av höftoperation som vanligen används idag, allt från reparation till full höftbyte.

Vissa former av höftoperation syftar till att reparera frakturer någonstans på höftbenet. Hip-pinning och höftfixering är två exempel. Med höftpinne är målet att kirurgiskt sätta in skruvarna i lårbenet och sedan fästa dem på en motsvarande platta som är placerad på lårbenet. Plattan är fastsatt med en serie mindre skruvar. När anslutningen är gjord är frakturen låst på plats, så att benet kan läka.

Med höftfixering är tanken att ta itu med ett brott eller brott som uppstod vid den exakta positionen där lårbenet och lårbenet sitter ihop. Precis som vid höftstiftning använder denna form av höftkirurgi skruvar för att immobilisera frakturen och underlätta läkningsprocessen. Försiktighet måste vidtas med detta förfarande, eftersom det finns en chans att störa blodflödet i lårbenet.

Det finns också olika typer av hip-artroplastisk kirurgi till vanligt bruk idag. Hemi-artroplastiskt är ett förfarande som används när lårbenet är så skadat att det anses vara omöjligt att reparera. Det skadade huvudet avlägsnas och en protes implanteras. Förutsatt att höftkontakten är i gott skick står patienten en bra chans att återvinna ett fullständigt rörelseområde när recuperativperioden är klar.

En fullständig hip-artroplastik skulle innebära att flera skadade områden skulle avlägsnas och ersätta dessa områden med proteser. Höftkirurgi av denna typ betraktas som radikal och utförs vanligtvis endast när det inte finns någon chans att andra metoder effektivt korrigerar problemet. Höftbyte av denna typ kommer inte bara att omfatta ersättning av lårbenet, utan även uttaget och eventuellt lårbenets nacke.

Det är viktigt att notera att innan en höftoperation som artroplastisk eller hemi-artroplastik utförs, utförs ett undersökande förfarande som kallas hip artroskopi. Denna procedur innebär att döda området runt höften och sedan infoga en liten nål som är utrustad med bildhanteringsutrustning som kan ge kirurgen möjlighet att bedöma graden av skada innan själva operationen äger rum. Hip artroskopi gör det möjligt att noggrant bestämma omfattningen av operationen som behövs, vilket sparar mycket tid när den faktiska operationen är igång.