Vad är de olika typerna av handleden skada?

Handskada kommer i många former. Det kan vara så enkelt som att få ett litet snitt, bita eller bränna på handleden, eller så komplicerat som repetitiva rörelsesstörningar som kan leda till kronisk handledsmärta. Att förstå de skador som kan uppstå är användbara för att diagnostisera plötslig handledsmärta. Korrekt kan korrekt diagnos leda till behandlingar eller förslag som kan hjälpa till att läka eller åtminstone kompensera för en handledskada.

Som nämnts är skär, bett (djur eller insekt) eller brännskador vanliga lidelser i handleden. Dessa måste tas om hand på det sätt som föreskrivs för var och en. Ett litet snitt eller en bit kanske behöver rengöring och ett bandage i några dagar. Brännskador som är öppna, blåsiga eller rikliga kräver läkarvård. Eventuellt sår som börjar bli hett, utsöndras eller har röda ränder runt om det är potentiellt infekterat, och en läkare ska konsulteras för att avgöra om behandling av orala eller aktuella antibiotika krävs.

Andra vanliga skador på handleden inkluderar frakturer till ben vid handleden eller sprainsystemet. Sprains sträcker sig eller i allvarliga fall, slår ledband i handleden. Milda sprains kan vara svullna men kan inte behöva mer än vila och is för några dagar. Vissa människor mår bättre om de bär ett essband eller en klämma för att hålla handleden immobiliserad. Eventuell förspänning som fortfarande innefattar svullnad, som inte kan flyttas, eller som innebär extrem smärta bör utvärderas av en läkare. Det är inte alltid möjligt att berätta skillnaden mellan förspänning och fraktur utan röntgen.

Bråk i handleden kan innebära olika ben och orsakas ofta när människor faller på en utsträckt hand. En fraktur är i huvudsak ett brutet ben och kräver nästan alltid gjutning så att läkning kan börja. Barn är benägen för handledsfrakturer, och äldre vuxna kan vara mer benägna att få dem också på grund av försvagad benstyrka. De är också vanliga bland dem som deltar i många typer av sport. En vårdomsorg behövs för en handskada som kan vara en fraktur.

En annan typ av handledsskada som blir allt vanligare uppstår på grund av repetitiv rörelse. Karpaltunnelsyndrom är en av de mest kända av dessa, och är typiskt orsakad av kompression av medianern hos handleden. Det kan leda till handledsmärta och domningar eller smärta i tummen, index och långfinger och eventuellt hälften av ringfingeren. Ett tillstånd som liknar detta är Guyons kanalsyndrom, där ulnarnerven komprimeras i Guyons kanal. Smärta kan uppstå i handleden och domningar, prickling eller smärta kan uppstå i lillfingret och ringfingeren. Båda dessa villkor har många behandlingsalternativ, inklusive att stoppa aktiviteten eller att hitta mer ergonomiska sätt att utföra det. Att använda stag för att stabilisera handleden och eventuellt utföra kirurgi om kompression är signifikant är andra alternativ.

Upprepad vikt på eller stötar på handlederna kan orsaka en armskada som kallas bursit. Detta skapar en situation där de vätskefyllda fickorna som omger lederna blir inflammerade och skapar smärta. Ändra aktiviteter kan hjälpa till med att lösa detta problem, men det är användbart att involvera en läkare för diagnos. Gemensamma problem, där lederna inte bibehåller sin stabilitet eller sliter bort efter skada, kan också påverka handleden rörelse, och detta kallas ofta artrit. Armskada av denna form är möjlig med autoimmun sjukdomar reumatoid artrit också.