Vad är de olika typerna av bindväv?

Bindvävnad är en av de fyra huvudtyperna av vävnad som utgör kroppen. Dessa fibrösa grupper av celler finns i hela kroppen och håller ihop de andra typerna av vävnader, inklusive muskler, nerver och epitel. De består av en kombination av levande celler och icke-levande material som kallas matris. Det finns flera olika typer av bindväv, var och en av dem tjänar ett visst syfte.

Vävnaden som stöder organ och deras omgivande vävnader så att de förblir i rätt position är kända som lös bindväv. Detta beror på hur matrisfibrerna i denna vävnad är löst vävda, med celler spridda överallt. Det finns också under huden.

Tät bindväv eller kollagen har en mycket närmare vävad matris än lös bindväv. De två sorterna av denna typ kallas regelbundna och oregelbundna. Tendoner och ligament anses vara vanliga typer, med kollagenfibrerna som löper parallellt med varandra för att bilda strukturen. Oregelbunden tät bindväv kan hittas som ett skydd för vissa organ, inklusive njurarna.

En annan typ av bindväv är blod. Denna fluidvävnad består av en flytande plasmabas som stöder ytterligare typer av celler, inklusive röda och vita blodkroppar. Blod är den huvudsakliga metoden genom vilken näringsämnen, avfall och hormoner transporteras runt kroppen. Det är också kritiskt för korrekt immunfunktion.

Fett eller fettvävnad betraktas också som en av bindvävstyperna. Dessa celler finns vanligen i närheten av lös bindväv. Det primära syftet med fettcellerna är att ge lagring för fett som kroppen kan använda för energi. Det ger också vaddering för att kudda andra typer av vävnad och hjälper till att isolera dem också.

Brusk är ett starkt, smidigt material som huvudsakligen tillverkas av kollagen som ofta tjänar som vaddering mellan ben. Det finns i lederna och mellan ryggskivorna, där det kuddar benen så att de inte gnuggar mot varandra. Vissa andra delar av kroppen, såsom näsan och öronen, är också gjorda av brosk.

Ben är den starkaste typen av bindväv, med kalciumsalter som stöder kollagenfibrer för att bilda en struktur som är fast men ändå något flexibel. Det ger en ram för att stödja andra kroppsvävnader och skydda inre organ. Musklerna fäster också på den via senorens täta bindväv.