Vad är de olika kroppstyperna?

En persons kroppstyp, eller konstitutionstyp, kan bestämma sin kroppsstorlek och form. Medan människor kommer i många former och storlekar kan de flesta klassificeras som en av tre olika kroppstyper. Ektomorfer är vanligtvis skinnigare, medan endomorfer har lite extra vikt och mesomorfer tenderar att ha en mer atletisk kropp. Många experter är nu överens om att en persons kroppstyp har mer att göra med genetik än livsstil. Olika kroppstyper kräver typiskt olika viktkontroll och muskel-toning övningar.

En person med en ectomorf kropp tenderar att vara naturligt skinnigare än andra typer. Dessa människor är troligen tunna i hela livet och har en smal midja, tillsammans med smala axlar och höfter. Ektomorfer har vanligtvis en mycket hög ämnesomsättning, vilket leder till en mycket låg andel kroppsfett.

Trots att det är lätt att hålla sig tunt kan detta vara ett problem för vissa. Individer med denna typ har vanligtvis inte mycket kroppsform på grund av brist på magert muskel. Många ektomorfer kan behöva arbeta mycket hårt för att få muskler.

Kostbehov för ektomorfer som försöker gå upp i vikt bör innehålla ett intag av minst 500 extra kalorier per dag. Proteiner och kolhydrater är särskilt viktiga, och fett bör ätas i måtta. En endomorfs träningsplan bör fokusera på att få muskelmassa. Intense tunga träningspass, som styrka och vikt träning, är bäst för detta. Eftersom kardio träning kan öka en persons ämnesomsättning, bör dessa vara begränsade.

Endomorfer verkar i allmänhet ha det motsatta problemet med ektomorfer. Personer med denna kroppstyp anses ofta vara tjocka eller feta, och de brukar ha stora ben och ett runt ansikte med tjocka lår och lår. Eftersom människor med en endomorf kropp har en lägre metabolism, kommer de nästan alltid att ha en högre andel kroppsfett. En endomorf kommer vanligtvis att väga mycket lätt och finna det svårare att förlora denna vikt.

När man försöker gå ner i vikt bör endomorfer sänka kaloriintaget och äta mycket lite fett och socker. Lågkalorimat anses vara det bästa, och protein bör erhållas från magert fjäderfä, som kyckling och fisk. Karaktäristiskt är endomorfer ofta oroade för att förlora vikt och kroppsfett. Detta kan uppnås med frekventa hjärtinträning med låg intensitet.

En individ som vanligtvis har en atletisk, mager kropp anses ofta vara en mesomorph. Människor med mesomorfa kroppar är inte typiskt överviktiga, och de har inte heller något problem att få ner i vikt. Mesomorfer har generellt hög metabolism, och därför har de en lägre andel kroppsfett. De karaktäriseras ofta av att ha breda axlar, en smal midja och bra muskeldefinition.

Eftersom mesomorfer normalt kan vikas lika snabbt som de kan få det, är en strikt diet vanligtvis inte nödvändig. Liksom de flesta individer måste de dock uppmärksamma näring och äta en hälsosam balanserad diet. Vid träning bör mesomorfer öka deras dagliga kaloriintag. Måttlig styrketräning är oftare än inte allt som behövs för att få en tonad kropp. Eftersom dessa kroppstyper kan bli mycket större än avsedda, bör mesomorfer inte överdriva det när det gäller att träna.